Bylo - nebylo, bude - nebude,…

28. 01. 2015 15:48:00
Bylo, nebylo, respektive byla, nebyla jedna země uprostřed Evropy. Žila dlouhá léta v područí mocné totalitní říše. A tak není divu, že si osvojila mnohé neduhy, jako je dvojí morálka, žití ve strachu, ve slepé naději a v autocenzuře.

Vlivem vnějších okolností dostala šanci tvořit novou, svobodnou, demokratickou společnost. Ale jak a s kým, a možná taky proč vlastně? Ona ta normalizace ve své nenormálnosti byla pro mnohé normálně pohodlná,...Nový stát tak vznikal na půdorysu mravní relativizace a cynického pragmatismu. Hlavně žádné cizí vzory. Své světlé zítřky si vybudujeme pěkně sami. Příznačné bylo to, že se světlé perspektivy „budovaly“ při zhasnutých světlech temných zákrut české cesty transformace.

Dřívější mocní a všehoschopní se stali novými mocnými a všehoschopnými. Ovládli zákulisí i jeviště a naivnímu němému publiku předvedli pěkný kvapík. Došlo k rychlé kumulaci ekonomické moci, která předurčila ráz země na mnoho let dopředu. Pro odvedení pozornosti a zábavu diváků se vše odehrávalo samozřejmě v mezích platných zákonů a také ve zdánlivých nesmiřitelných politických střetech. Ojedinělá nezávislá kritika byla vnímána jako zrada a projev zhrzeného nepřátelství. Novodobí domácí posttotalitní oligarchové měli klid na svou práci. Detaily těchto příběhů naleznete na http://www.mapovani.cz/. Doporučuji se podívat především na jejich kořeny a původní vazby.

Na konci minulého desetiletí se v hlavě jednoho našeho oligarchy a jeho přátel zrodil plán. Inspirován svým krajanem Ficem a sousedem Orbánem se rozhodl, že již nebude politiku ovlivňovat jen ze zákulisí, že ji ovládne kompletně a sám, včetně klíčových státních institucí a jejich penězovodů. Stačilo málo – pár set milionů Kč na kampaň a k tomu hodně působivou story. Když se k tomu přidá trocha nostalgie na staré dobré časy či na celonárodní pospolitost OF a všem ostatním se dá nálepka tajemného matrixu, tak je úspěch zaručen. Jo, a ještě maličkost – ještě se k tomu šoupne podpora celebrit, včetně zlatých slavíků a hvězd NHL, to zabere vždycky. Hotovo, díky, díky, díky,...

Pro rozjezd nové politické super star bylo užitečné angažovat i pár důvěřivých užitečných idiotů, kteří se nechali najmout nejen z čirého prospěchu, ale i ve slepé naději, že jdou páchat dobro. Ďábelský technolog moci si jen odškrtl další kořist. Podobně jako ve svém byznysu použil své predátorské instinkty. Koho si nechytí, toho si koupí. Důležitá je také dobrá bezpečnostní strategie s angažmá zkušených kádrů z bezpečnostních a zpravodajských služeb, včetně těch s bohatou předlistopadovou praxí.

Nic není možné ponechat náhodě. Je třeba mít vše pod kontrolou a nepřestávat přitápět pod kotlem. K tomu je více než výhodné mít pod palcem klíčová média, nejlépe je přímo vlastnit. Aby náhodou neměli nějací pisálkové divné roupy. Hrdina si najme nejlepší zahraniční marketingové mágy a bude dále šponovat svou image. Třeba i tím, že se na svou sociální síť nechá vyfotit ve flanelovém pyžamu u vánočního stromečku. To má lid obecný rád. Vždyť je to náš kluk, jeden z nás,...

I dříve se různě střetávaly různé zájmy, na scéně i za scénou byli různí ovlivňovači různých procesů a politických rozhodnutí. Ale nikdo niky neměl tak koncentrovanou moc, jakou má dnes nejmocnější muž české vlády. Podmanil si a ovládl Česko. Jako majitel byznysového impéria s obřím úvěrovým zatížením sedí zároveň v klíčové pozici řízení země na postu správce státní kasy. Povýšil střet zájmů na úplně jiný level. To není střet zájmů, nýbrž totální ovládnutí zájmů.

Dovozce a vývozce má pod sebou celníky. Příjemce státních a evropských subvencí a dotací, ale i přímý účastník významných veřejných zakázek je zároveň jejich kontrolorem. Rozhoduje o postech ve statutárních orgánech státních společností, s nimiž jeho firmy obchodují. Jako ministr financí vede obchodní dialog s klíčovými bankami, které u nás působí. Jedná se i o správu státních aktiv a dluhopisů. Týká se to hlavně bank, u nichž má jeho firma nemalé úvěry. Zablokoval také sektorovou daň pro banky. Kupuje zdravotnická zařízení, která těží ze zdrojů povinného zdravotního pojištění. Ovládá celé klíčové komodity státu, které jsou závislé na rozhodnutích vlády, jeho vlády. S úměrným navyšováním moci navyšuje zisk jeho byznys. Je doslova opojen svou mocí a svým úspěchem a jde dál a dál, výš a výš.

Ti nahoře si dovolí jen to, co jim dovolí ti dole. A jak se zdá, tak u nás dovolí úplně všechno. Oslavné písně zcela jistě již tvoří umělec Krajčo a jemu podobní. Máme se na co těšit. Tímto dnešním modelem firemní správy země, na půdorysu populismu a plíživého omezování občanských svobod, jsme se stali anomálií v celoevropském kontextu. S tradiční demokratickou politikou a vyspělou (kontrolovanou) správou země to nemá nic společného. Bezmezný konflikt zájmů a nesrovnatelná koncentrace moci nás posouvá spíše do modelu zakavkazských republik bývalého sovětského impéria. Mimochodem tak oblíbených destinací našich dvou posledních prezidentů.

K udržení této konstelace si náš neohrožený hrdina našel i účelového spoluhráče v postavě prezidenta republiky a vše zafixoval pevnou dohodou s ostatními vlivnými československými oligarchy. A jak ji vidno, tak to funguje dokonale. Témata se určují výběrově podle potřeby a očekávaného profitu. Sem tam se jen někdo obětuje a jede se dál. Koaliční partneři jsou jen sekundanti a parlamentní opozice působí jako nesourodý soubor malých občas štěkajících ratlíků.

Bylo, nebylo,...Bude, nebude,...Co vlastně? Nové specifikum made in Czech republic, s věčně se opakující recidivou starých neduhů. Změnit tyto neblahé trendy mohou pouze svobodní, odvážní, nezávislí a odpovědní občané. To je jediná šance a naděje, ale snadné to nebude. Moc totiž korumpuje a metastazuje a absolutní moc korumpuje a metastazuje absolutně.

Autor: Petr Havlík | středa 28.1.2015 15:48 | karma článku: 20.72 | přečteno: 1051x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.59 | Přečteno: 387 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.57 | Přečteno: 1075 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 239 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1731
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...