Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika v ČR – pokračovaní byznysu jinými prostředky

Politika je ovlivňována tak či onak byznysovými vlivy všude na světě. I proto se v civilizovaném prostředí vytvářejí taková pravidla hry, aby nedošlo k úplnému ovládnutí byznysu nad správou země. Platí to pro normální poměry v rozumně fungujících zemích. Jsou však i jiné modely a vztahy ve státech, v nichž oligarchové sami určují svá pravidla hry.

A jak je to u nás? Tváříme se jako vyspělá demokracie, ale ve skutečnosti jsme nabrali již docela dávno kurs jiným směrem. Politika se u nás z nemalé části stala jen pokračováním byznysu jinými prostředky. Byznys nejenže zásadním způsobem ovlivňuje politické poměry, ale doslova přebírá otěže moci. Stát je tak de facto koneckonců jen firma svého druhu a kdo jiný by měl změnit dnešní svízelnou situaci, než li úspěšný byznysman. Při tomto vnímaní reality ani nevadí, že se politický subjekt vytváří pouze jako divize byznysového holdingu.

V nedávných volbách převažovaly protestní hlasy. Hlavním motivem volby bylo pochopitelné naštvání. Na protest se proto volila jiná alternativa. Volit jinak a potrestat někoho, znamenalo hodit lístek iluzorní nové naději, novému marketingovému produktu. Tomu stačilo při masivní investici do produktové kampaně jen uchvátit populární protikorupční étos, přidat trochu těch národních zájmů a oprášit staré heslo OF o tom, že strany jsou pro straníky, ale líp bude jen při volbě té správné party s všudypřítomným lídrem v čele. Ten navíc dokonale spojuje to nostalgicky staré s tím blíže nespecifikovaným a toužebně očekávaným „novým“. Ostatně, ten husákovský režim vlastně nebyl tak špatný, že ANO. A navíc, každý přeci vidí, že politici selhali a tak to teď bude jinak. To budete koukat.

Těžko však můžete chtít například zavedení selektivní daně pro banky po někom, kdo má v těch bankách za 30 miliard Kč úvěrů. A tak dále. Těžko můžete chtít po největším hráči v některých klíčových komoditách, že se ze dne na den vzdá svého vlivu a své síly, a bude výlučně a nezištně sloužit lidu. Z tohoto pohledu je dnešní enormní zájem ANO o resort zemědělství zcela logický. Přičemž s někým se lze dohodnout snadno a s jiným obtížně. Odpovídá to byznysovému pragmatizmu, který nyní určuje parametry české politiky. Ale nejen politiky, ale i médií. A to je velmi riskantní trend.

Co se s tím dá dělat? Předně se s tím nesmířit. Vždy máte vlastně jen tři možnosti. Můžete na to či ono poukazovat, vzdorovat, nepřijmout zlořády jako normu. Druhou možností je se přizpůsobit. Nevyčnívat, tak nějak normalizačně plout v davu, v naději, že jako loajální spojenec můžete dostat šanci se postavit do fronty na ta správná koryta. A konečně třetí variantou je rezignace. Útěk do jisté formy vnitřní emigrace či rovnou hledání jiného místa k žití. Motivem pro druhou i třetí variantu však může být i zcela zásadní existenční strach.

Měli bychom klást naprosto zásadní otázky a vyžadovat na ně odpovědi od všech těch dočasných správců naších daní, kteří v politických funkcích spravují zemi, počínaje prezidentem a konče venkovským starostou. Chceme být jen něčí gubernií, kolonií, či dokonce jen rukojmím nějakých byznysových zájmů, anebo budeme usilovat o hrdý, svébytný a svrchovaný stát? Chceme být silným partnerem spojenců v EU a NATO, anebo již pošilháváme jiným směrem? Jak má ten náš stát vypadat? Má byt spravován efektivně, solidárně, spravedlivě a slušně? Pokud ano, pak, jak konkrétně? Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží, neboť platí i to, že ti nahoře si dovolí jenom to, co jim dovolí ti dole. Zní to otřepaně až banálně, ale je to tak.

Tipuji, že nás nyní čeká duální vláda ČSSD-ANO, s hlasovací podporou Úsvitu a KSČM. Trvat bude jenom tak dlouho, dokud to bude pro nový tandem Babiš - Zeman zajímavé a výhodné. O nějaké stabilitě, předvídatelnosti a politické korektnosti nemůže být ani řeči. Praktici života totiž berou politiku jen jako pokračování byznysu jinými prostředky. Platilo to i pro Romana, Dalíka, Janouška, Rittiga, Řebíčka, Langera, Hávu, Bakalu, Grosse a mnohé další. Seznam by byl již hodně dlouhý a bohužel rozhodně není konečný. Na scénu totiž vstupuje nová (i když vlastně staronová) machiavelistická garnitura technologů moci. Měli bychom to alespoň pozorně sledovat a koukat se na to kdo je kdo.

Autor: Petr Havlík | čtvrtek 19.12.2013 9:35 | karma článku: 14,54 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik