The Times They Are A-Changin

15. 11. 2016 18:37:27
Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

Naštvanost porazila starou politiku, plnou klišé a prázdných slov.
Trump slíbil, že vrátí Ameriku Američanům. Uvidíme, jak tento slib naplní. Důležitý bude jeho postoj k Rusku (a také k Sýrii), k Číně a pro mne osobně hlavně k Izraeli, který na rozdíl od zemi EU zná cenu a hodnotu své bezpečnosti.

Svět se změnil a bylo by dobře, kdyby si toho konečně všimla i Evropa, i proto, že žijeme ve zrychleném on- line čase.

Politika, postavená na nekonečných (a ne vždy průhledných) dotacích, na výjimkách všeho druhu, na pozitivní diskriminaci většiny ve prospěch protěžovaných menšin, na netransparentním přerozdělování tzv. blahobytu, na tolerování černých pasažérů a selektivního práva, a na obecných proklamacích, které se míjejí s realitou života, tak ta nemůže fungovat do nekonečna. Reakcí je pak mimo jiné nárůst nesystémových protestních uskupení, postavených proti celému establishmentu, oprašujících nacionalismus, izolacionismus a ekonomický protekcionismus, i když může jít jen o chytrý marketing. V jistém slova smyslu se tak politika stává jen pokračováním byznysu jinými prostředky anebo obratně maskovaným geopolitickým kolbištěm, které běžný konzument politické nadprodukce nemá šanci ani identifikovat, natož rozklíčovat. Manipulace je všestranná a přehlušující.

Svoboda, demokracie, spravedlnost, solidarita, ideologické ukotvení atd. To je všechno fajn. Ale rozhodující množina voličů se chce mít hlavně líp anebo alespoň stejně dobře jako teď. To oni (většinoví voliči) chtějí, aby se někdo postaral o jejich zájmy a potřeby. Chtějí, aby je někdo ochránil a udělal konečně pořádek, ukázal na všechny viditelné i latentní nepřátele. A to vše třeba i na úkor občanských svobod. Právě proto mnohé z nich přitahují bojově naladěni vůdci se zaťatou pěstí. Není to ani nepochopitelné a ani nelegitimní. Je to dnešní realita. A v dějinách lidstva nic nového. Nový je pouze způsob prezentace a komunikace.

Hlasitý šikovný populista (hřmotný hulvát) se srozumitelnými a jednoduchými argumenty má pak logicky šanci uspět. A to nejen v Americe. Staré neplatí, současnému nevěříme a budoucího se obáváme. No a v tom přichází sebevědomý spasitel, nositel nové naděje. Apolitický, čerstvý, silný, odhodlaný, úspěšný a neposkvrněný tím dirty světem "staré nemravné" politiky, a získává jako symbol protipólu předchozího stavu obrovskou moc, a to přesto, že z toho dnes tak nepřijatelného předchozího stavu v minulosti třeba i významně těžil a získával konkurenční výhody. Ale dnes je dnes. Na scéně je nyní žádaný akční hrdina bez zábran a plný energie, virtuální a skutečný zároveň. Vyloučit pak v takovém případě pokusy o zneužití mocenské dominance je opravdu nemožné. Je to ta chvíle, kdy se ukáže, jak fungují či nefungují pravidla hry (a jaká jsou), a to nejen ta psaná, jakou sílu mají či nemají demokratické instituce a sebeobranné záklopky (včetně nezávislých médií), jak pevný či nepevný je celospolečenský úzus a společně sdílené hodnotové kořeny (jsou-li nějaké). Je dobré to bedlivě sledovat, a to nejen v USA.

Před půl rokem jsem se vsadil, že Trump vyhraje. Soupeři (a ve finále hlavně soupeřka) mu to usnadnili až tak, že mu voliči prominuli všechny jeho úlety a mírně řečeno neslušnosti. Je zřejmé, že Trump se už teď stal inspirací pro všechny své epigony po celém světě, ať se nám to líbí nebo ne. Časy se mění. Jak vlastně? Kdo ví? Uvidíme.

Autor: Petr Havlík | úterý 15.11.2016 18:37 | karma článku: 16.40 | přečteno: 318x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 239 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1731
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...